I denna kvällens mopperesa kunde man verkligen känna vår motorhistoria i ryggraden nämligen ett besök på vår sedan länge nedlagda speedwaybana här i Burträskbygden.
Några av oss hade ju plockat fram lite bilder och historik om BMK (Burträsk Motorklubb) som hade sin storhetstid där i slutet av 40 talet och med några korta intensiva år drog storpublik till tävlingarna där många stora namn fanns med på startlistorna och därtill långväga åkare från utlandet som varvade upp sina motorer här i startfälten.
Besökarantalet kunde vara upp emot 6000 betalande på storhelger och festivaldagar runt midsommar med fest och dans uti dagarna fyra,,
Stuntmän som gjorde ”dödshopp” med bilar från stora ramper mm ja svindlande tankar helt enkelt.
Inte bara speedway kördes även biltävlingar på upplogade isbanor vid kyrkholmen på vintern.
Tyvärr så skedde där en tragisk dödsolycka där en åkare välte med sin supertrimmade öppna bil naturligtvis utan störtbåge på den tiden.
Dyrare anmälningsavgifter och säkerhetskrav sänkte till sist ekonomin för klubben och i mitten av 50-talet var allt historia.
Men väl på plats där vid speedwaybanan så kunde vi verkligen känna storheten i det som en gång fanns med upplägget av läktare för 500 sittande och en gångbro som tyvärr bara fundamenten är kvar ur.
Depån för flitiga mekarhänder kunde vi skönja ur buskaget och tillsammans med bilderna från tävlingarna nästan känna och höra motorljuden, flaggorna som viftade i vinden och publikens förtjusning när någon vurpat,, ja eller vunnit då !!
Visst sitter bygden på en guldgruva värd att bevara, och egentligen ett fint friluftsområde som växtligheten återkrävt. Dessutom så ställer sig inte markägaren sig främmande till en återupprustning,, vi får se vad tiden utvisar.
Men visst gnistrar det om tanken på några årliga mopperace där på ” Gevigängets ” motorstadion.

Lämna en kommentar