Författararkiv

Tisdagsturen denna gång ledde oss till grannbyn och en intressant kväll med värsta gofikat på plats.
Fint väder och varmt, nästan för varmt om man stod stilla, men på moppen så kändes sommaren verkligen perfekt, ja förutom insekterna i munnen.
Konservator Tomas stod på tur att få besök av oss mopedister och vi blev ju till sist en enastående skara moppar i dessa för en del av oss semestertider.
Och inte mindre än 13 moppar räknades in väl på plats.
Tomas är ju en jättetrevlig människa som verkligen bjuder på allt från otroliga livshistorier till hur man stoppar upp djur av olika sorter.
Rundvandringen bland hans uppstoppade alster får ju en att tro hela skogen flyttat in i hans visningsrum, och berättelserna om hur djuren monteras upp var ett wake up lite,, det är ju massor med jobb för att montera upp en djurkropp.
Tomas tar hellre inga genvägar utan monterar allt” Old School ” så att säga med träull och järntråd mm. Imponerande att se så verklighetstroget allt ser ut trots att många av djuren varit sargade efter att blivit trafikdödade i många av fallen.
Och klart att vi från moppeklubben ska bidra med lite jobb åt honom också,, på en av trehjulingarna som rullade fram i tisdags så låg en bäver i bagagelådan !!
Nice beaver helt enkelt !! ????
En av våra kamrater i klubben hade nämligen lagt an bössan på en bäver i höstas och nu ska den get stuffed.
Något annat som blev stuffed denna kvällen var våra magar efter fikat som Tomas och frun roddat ihop, bullar, hembakad kaka med glass och lite jordgubbar som avrundning.
Man kan väl säga att det var en toppenkväll och väl hemma så behövdes ingen kvällsmacka innan ögonlocken vek ned sig vid Tv soffan.
Och jo, vi lovar Tomas vi återkommer !!

Comments Inga kommentarer »

Klicka på bilden för video!

Klicka på bilden för video!

Ja men som vanligt en fullträff i moppesamanhang.
Vi kom iväg från Burträsk med ett fåtal regndroppar i solglasögonen och med ett stort regnmoln i hälarna,, Men se där väl vid start i Innansjön så kom solen fram och visade sig från sin bästa sida hela dagen vi var på tur längs vägen runt Göksjön.
Med en våffla och kaffe i magen så bar det iväg längs tipsrundan som i år bestog av frågor på Burträsk ”bonnska ” jättekul upplägg och kändes ju som om att man hade rätt på dom flesta frågorna där i tipsrundan.
Stopp för korvgrillning i Kvarnbyn alltid lika välkommet då man liksom har skakat ned våfflan något i magen längs dom guppiga vägarna. Och lika kul att surra med alla som passerar kontollen där för att kolla på våra moppar,,
Vilka gamla historiska föremål sa nån röst ur det okända,,, man kan ju bara hoppas att det var vår mopeder han åsyftade och inte oss förare,,, ????
Givetvis så stoppade vi upp bland dom loppisar som erbjöds och varje år är det nåt man behöver ,, eller inte visste om att man behövde så visst handlades det bland fynden.
Kaffe och Bygdeträskbakelse vid Thorfrid Ohlssons museum samt glass och saft ” inni lia ” satte magen utterligare en bit från ryggraden. Och ja men visst hann vi med en våffla till och kaffe i Innansjön efter målgången.
En perfekt dag på moppe med massor av sträckning på smilbanden längs vägen av alla historierna som kom fram ur minnena och munnarna. Så när man kom hem fick man tvåla in snusranden som runnit i mungipan och spola bort alla insektsrester som fastnat i fejjan.
Det här gör vi garanterat om nästa år igen.

Comments Inga kommentarer »

I denna kvällens mopperesa kunde man verkligen känna vår motorhistoria i ryggraden nämligen ett besök på vår sedan länge nedlagda speedwaybana här i Burträskbygden.
Några av oss hade ju plockat fram lite bilder och historik om BMK (Burträsk Motorklubb) som hade sin storhetstid där i slutet av 40 talet och med några korta intensiva år drog storpublik till tävlingarna där många stora namn fanns med på startlistorna och därtill långväga åkare från utlandet som varvade upp sina motorer här i startfälten.
Besökarantalet kunde vara upp emot 6000 betalande på storhelger och festivaldagar runt midsommar med fest och dans uti dagarna fyra,,
Stuntmän som gjorde ”dödshopp” med bilar från stora ramper mm ja svindlande tankar helt enkelt.
Inte bara speedway kördes även biltävlingar på upplogade isbanor vid kyrkholmen på vintern.
Tyvärr så skedde där en tragisk dödsolycka där en åkare välte med sin supertrimmade öppna bil naturligtvis utan störtbåge på den tiden.
Dyrare anmälningsavgifter och säkerhetskrav sänkte till sist ekonomin för klubben och i mitten av 50-talet var allt historia.
Men väl på plats där vid speedwaybanan så kunde vi verkligen känna storheten i det som en gång fanns med upplägget av läktare för 500 sittande och en gångbro som tyvärr bara fundamenten är kvar ur.
Depån för flitiga mekarhänder kunde vi skönja ur buskaget och tillsammans med bilderna från tävlingarna nästan känna och höra motorljuden, flaggorna som viftade i vinden och publikens förtjusning när någon vurpat,, ja eller vunnit då !!
Visst sitter bygden på en guldgruva värd att bevara, och egentligen ett fint friluftsområde som växtligheten återkrävt. Dessutom så ställer sig inte markägaren sig främmande till en återupprustning,, vi får se vad tiden utvisar.
Men visst gnistrar det om tanken på några årliga mopperace där på ” Gevigängets ” motorstadion.

Comments Inga kommentarer »

Vilken moppekväll sommaren bjöd på i onsdags när vi åkte över Svartjärn på väg fram mot vårt mål, Bursiljums folkets park.
Strålande sol och varmt, mycket varmt även om fartvinden svalkade något. När man åker vägen från Svartjärn mot dammen och Bursiljum har dom under vintern avverkat en del skog där och nu ser man långt upp i Bureälven något man aldrig sett förut pga alla träden.
En närmast magisk syn den tiden på dygnet då vi körde förbi med aftonsolen strålande rakt ner i älvfåran något som närmast kan jämföras med ett naturprogram på tv från Yukon river i ett helt annat land.
Kommer att bli en fikakorg och stanna till där en längre stund i sommar. Rekommenderas.Väl på plats i Bursiljums folkets park så togs vi emot av Magnus och Karl-Axel som berättade om deras strid med ett stort kraftbolag dom köpt solceller av. Solceller som inte bara är felmonterade utan dessutom inte håller för snötyngden här i norr.
En intressant historia som under dom närmaste veckorna ska få sitt avslut (hoppas vi). Vi kommer absolut att återkoppla till detta för att få höra hur mardrömmen ebbar ut.
Kaffe och fika bjöds det på och det fick ju fart på våra samtalshungriga munnar,, många glada skratt lockades fram och tiden bara flög iväg där vi satt inne i den nu i våras nyrenoverade folkparken.
Sen att vi blev ett stort antal moppar gjorde ju intrycket av kvällen fulländat.
En kanonkväll helt enkelt !!

Comments Inga kommentarer »

Ja men det blev ju en finare träff med Trottlarna från Skellefteå härom onsdagen i Hjoggböle.
Och tro det,, det var ju vår klubb som stog för fikat ????
Visst fick vi se en del nya skapelser som grott fram i vårvintern där i garagen, till garageänkornas mindre stora lycka förstås.
Nåt som på vägen fram till träffen slog till i tanken var den otroliga mängd vatten som strömmade fram i Bureälven bitvis så låg hela åkrar under vatten och man kunde tänka hur här såg ut innan man sänkte vattenståndet.
En klart häftig upplevelse !!
Även det nu betydligt varmare vädret gladde ju mungiporna på vägen hem då det faktiskt snart är dags att ta av långkalsongerna.
Eller kanske redan har åkt av !!! ????

Comments Inga kommentarer »

Ja men nu så !!
Nu är motorsäsongen i gång på allvar.
Om än det kallaste vi någonsin vart med om en vår ( Vinter) dag som denna den 9 Maj 2024.
Men det snöade då inte som nån röst hördes säga,,, men nog var det nära iaf.

Avrostningen som inleder våren och vårt samarbete med Innansjöns Byaförening sen många år tillbaka med fordonsutställning i Innansjön får man väl ändå säga vara välbesökt trots det miserabla vädret. 3 plusgrader och vind från norr är ju inte det man vill ha en sommardag precis.
Visst var det mindre startande i vår tipsrunda än vanligt men på plats i Innansjön kom nog ett 40 tal fordon på plats under dagen och otroligt många som kom för att titta och fika.
Trots att ledvätskorna i knäna frös under förmiddagen så var humöret på topp och en riktigt kul dag i motorernas tecken.
En av våra mopeder i klubben drog ju blickarna till sig och även Byaföreningen som uppmärksammade denna otroligt fina Puch Dakota i guldfärg.
Kul att höra i minglet bland människorna på plats om mopeder och ungdomens känslor,,
Så visst satte moppeklubben och ägaren till Puchen mopeden i fokus bland besökarna, ett fint pris blev det dessutom.

Efter ett par hamburgare och kaffe med gofika i magarna styrde vi hemåt i längtan efter en varm filt och en mysig fåtölj,,
Visst måste det bli sommar snart,,,,,

Comments Inga kommentarer »

Treriksröset !! Tre kommuner möttes och en spets uppstod, och dessutom i vår närhet.
Ja men vad gör man ? Man bygger ett röse förstås med tydliga riktningar mot de kommungränser som gällde. Lövånger kommun, Nysätra kommun och Burträsk kommun tog tag i saken.
Ett utflyktsmål att besöka och vi återkommer framöver med mera info om detta.

Denna moppedagen fick vi historien berättad av en mycket påläst dam (Birgitta) som även visste massor om historien runt byn i närheten ”Hålvattnet” och dess fem gårdar som fanns där in på 60-talet. En flitig moppebroder hade skrivit ut kartor över byn från 60-talet med hus och alla öppna åkrar samt en karta från 1975 där i princip allt beskogats,, sorgligt på sitt sätt men en del av den jordbrukspolitik som fördes då.
Byn hade aldrig elektrisk ström men väl telefon så visst kan bristen på moderniteter bidragit till att byn tynade ut.

En riktigt härlig kväll på moppe och hemresan bjöd på den där känslan ni vet man hade, när man som 15-åring en sommarkväll i juni åkte för att nattbada på badplatsen.
Ljumma vindar, doften av nyslaget gräs från åkrarna, lite tvåtaktsrök i näsroten och förstås en och annan mygg och knott i ögat.
Det är kärlek det !!

Comments Inga kommentarer »

Nu är det sommar och alla fordon ska ut på vägarna…!
Avrostningen, ett återkommande event i samarbete med Innansjön byaförening.

”Flygardagen” bjuder ju på en ledig dag och då passar vi på att plocka fram vinterns vilande fordon.
I år var det visserligen lite sådär med vädret på morgonen, men tutan så mycket bättre än förra året som regnade hela dagen.
Under morgontimmarna då tipsrundan på vägen fram mot Innansjön sattes upp så regnade det…  Och hela vägen tillbaka mot hembygdsområdet i Burträsk där starten går av stapeln så… ja, regnade det.
Men se precis då vi rullade in mot startområdet kikade solen fram och torkade upp all fukt för dom som kom till start.
Ett 30-tal fordon kom till start, och det får anses bra då regnet hägrade och många hade åkt långt i sina fordon. Och visst är känslan fullkomlig när man får njuta av allt från nu moppar då till våra tvåtaktsvänner i blåröken med sina SAAB tvåtaktare, mullrande V8-or och ovanliga bilar som var vanliga förr. Ja ni fattar va??

Efter avklarad tipsrunda så bjuds det ju på bilutställning i Innansjön dit faktiskt en hel del annat kul i motorväg hittat, gamla traktorer och andra kuriosafordon + en del bilar till som inte åkte tipsrundan.
Hamburgarna och kaffet efteråt satt inte helt fel heller, och solen lyste hela dagen.
Summa summarum en kanondag på moppe !!

Comments Inga kommentarer »