Ja, frågan är om inte denna moppekvällen gav fullt ut det vi ska prata om i vinter på våra träffar ??
Vilket minnesvärt besök det blev ordnat av våra moppebröder öst !!

Bölesvik ett boställe som stått obebott sen länge 3,5 km från närmsta granne, aldrig elström, aldrig telefon eller sånt modernt och där kan väl ingen bo !!! Eller ??
Mangårdsbyggnaden och ladugården, sexkantlogen mm är borta sen länge nån lada finns kvar och en hel del husgrunder som vittnar om ställets storhetstid.
Ett underbart boställe beläget vid Holmsvattnet, och om man får känna in lite så fattar man att kronofolket valde att slå ned sina bopålar där en gång i tiden med närhet till vatten och mark men det var då det en gång för länge sen.
Även här blåste förändringens tid och borta är dom som brukade marken där,,,, eller hur va det nu då ??
Jo det skulle nog ha kunnat vara så om inte en Norrbottenstjej vid namn Anna råkat åka skidor förbi där en dag och det tog en ny vändning i historien nåt som skulle få stället att ännu en gång leva upp.
Den här Anna då !!
Vilken kvinna är vad som kommer till tanken med otroligt tålamod och ett lugn som bara en Norrbottning kan ha så klart att hon såg ju potentialen där i Bölesvik.
Efter en del detektivarbete så lyckades hon få fatt på ägarna till stället och ordnat med lov att bruka marken och det kanske var i det här fallet enklaste biten.
Men Boende då,, Mangårdsbyggnaden va ju borta, nåt obeboeligt hus vid sjön fanns ju men inget man direkt flyttade in i så vad gör man ? Bygglov ,, jaja men sånt tar tid och vem vet. Man bygger sig ett mobilt hus förstås!!
Nu måste man förstå Anna på rätt sätt, Miljötänk och självhushåll är ett motto i vilket hennes sätt att leva på genomsyrar hela hennes och familjens liv.
Hur gör man då ??
Nåja man fixar ett lämpligt underrede att bygga på,, ja varför inte ett gammalt underrede från en gödselspridare,,,, Sen är det ju bara att bygga när man har tid eller hur !!
Givetvis med återvunnet material förstås.
Mmmm, även sånt tar det tid att hitta men under tiden så hinner man ju skaffa sig sina egna planer på sitt eget Villa Villekulla och i bland så är det materialet som bestämmer slutformen.

Där en dag för nåt år sen så rullade ”villavagnen” förbi dom närmast boende och klart man undrade i byn,,, Ojj vad händer och vilken byggnad på hjul som far fram.
Imponerande är nog det som lät sig etsas fast på näthinnan då målet var Bölesvik stället ingen bott på sen länge.
På plats med bygget kom en ska vi kalla det en enkel entré på plats samt en jordkällare och vips så har vi ett boställe igen !!
Självklart så förkortar vi historien för att rymmas här på vår sida och allt arbete bakom känns bara futtigt att försöka beskriva här med några rader.
Tror ni det här är allt ??
Vänta nu det är ingen gård utan djur så fjällkor och getter kom snabbt in i verkligheten även några hästar, hundar, katter, ankor mm ja allt som gör en gård levande kom in i bilden.
Att Anna är en djurvän vittnar hennes otroligt välskötta djur om och alla verkar trivas som även vi gjorde under vårt besök på gården.
Kvar är dom gamla stengärdsgårdarna som inringar en del av bostället och sen så elstängsel runt resten,, !! Vänta nu !
Elström som vi är vana vid ?? Har dom dragit fram el till torpet tro ?
Nämen,
Kom ihåg Anna nu,, om att leva miljörätt och med självhushåll.
Offgrid är det som gäller, så solceller samt batterier i första hand och elverk i den mörka tiden är det som lyser upp stunden då man myser tillsammans de få timmar man får sitta ned efter en slitsam dag på torpet.
Närheten till vattnet och en vattenvärmare av modell äldre med vedeldning gör badupplevelsen till nåt vi alla drömmer om en kylig dag som denna dag när vi var på besök.
Badkar och bastu förstås.
Avund för enskildheten och det enkla livet blandat i tanken på kalla nätter med allt jobb och ingen elström kryddade vår tanke på vägen hem i småregnet denna moppedag i augusti.
Men ändå !!
Ja vi som var där denna dagen på moppe åkte hem med nåt i hjärtat,,
Jo man kan faktiskt leva livet i en gammal miljö och med självhushåll även om man idag måste ha el på nåt sätt för att hålla kontakten med omvärlden.
Och trygg i tanken om att det funkar som förr bara man vill så har vi ett levande bevis på det.
Anna med hennes familj !!
Numera så har familjen med givetvis återvunnet material reparerat upp en gammal bagarstuga där på gården så kommande förfallstid känns betydligt varmare och bekvämare att bo i.
Jo det finns mycket att berätta om detta Bölesvik och projekten bara avlöser varandra i en ständig framåtanda med egenhushåll som ledstjärna.

Tusen Tack till Anna och familjen för att vi fick komma, det goda hembakade fikat och kaffet kokat över öppen eld lämnar ett oförglömligt minne i moppehjärtat.
Vi återkommer gärna nästa sommar !!

Se även:
virrpannaproduktion.com
norran.se/nyheter/burvik/artikel
youtube.com/watch?v=Ipv5iq7yFxo
allas.se/relationer/bor-minihus-tiny-house-skogen
dn.se/sverige/hoggravida-anna-bor-utan-el-och-rinnande-vatten
Annas instagram: instagram.com/virrpannaproduktion
Henriks instagram: instagram.com/henkeb93

Lämna en kommentar