Skidföre mitt i sommaren!!! Ja men så kan vi sammanfatta denna dagens moppetur mot Västanträsk och ett besök vid fyndplatsen för ”Västanträskskidan ” som hittades 1947 och kanske inte lika känd som Kalvträskskidan.
Enligt vår guide Randy så härstammar denna typ av skida från öst, alltså Putinland så att säga.
Ja man kan ju fundera på varför en skida ligger i mossa och torv ca 90 cm under markytan?
Men visst kan det vara så som man tror att den grävdes ned för att inte torka ut under sommaren, för att sen plockas upp och spännas samt för att torka till vintersäsongen.
Jodå, dom visste en hel del förr, och naturligtvis mer medvetna om materialhantering också än vad vi på många sätt är i dag !!
Inte bara att gå och köpa en ny skida om den gamla gick sönder eller som tankarna går i detta fall,, Tappades eller glömdes bort ??
Eller kanske som från en röst i skaran av mopedister ,, jaja dom var väl fulla förr i tiden Å ????
Kan vara även så, och så mindes man inte vart man grävt ner den ,,,
Äventyret på fyndplatsen bjöd även på rikligt med mygg där nere vid Stora Bygdeträskets myrkant och sjöstrand, man kan lätt säga värsta myggaftonen för året.
Hörde även att nån moppebroder skulle ringa 112 och beställa en påse blod till hemresan ????, men faktiskt så fanns det en viss sanning i den tanken.
Efter avslutat besök på fyndplatsen så väntade fika vid byastugan i Västanträsk och där hade man bakat en 20 års tårta till oss i moppeklubben. Underbart och oväntat, men otroligt uppskattat i detta vårt jubileumsår.
Vi räknade in 16 kaffekoppar som det fikades ur och nästa lika många moppar på plats innan det var dags att styra hemåt i sommarvärmen !!
En kväll att minnas,, på många sätt och rekommenderas för dig som inte besökt platsen med skidan !!
Men ett bra tips: vänta tills i Augusti då myggplågan är över !!

Lämna en kommentar