Efter 2 regniga tisdagar så blev det så dags att ta en tur igen !!
Denna gången så tänkte vi åka lite offroad längs en del skogsbilvägar för att se den nytillkomna vindkraftparken i Blåbergsliden.
En guide visade vägen fram och berättade om en del ödehus och rivna bosättningar längs vägen fram, ja tänk att det bodde människor där man minst kunde tänka sig förr i tiden, Hedbacka och Svensträsk med flera hus och fiskevatten i närheten typ mitt i skogen då !!
Försvunna är både husen och människorna men man kan ju verkligen känna in vilka umbäranden dom som bodde där måste ha haft för att överleva.
Nu vittnar mest övergivna potatiskällare och grunderna om vilket slit allt innebar.
På vägen fram så bjöds även på en hel del beundransvärd utsikt, som tex ett stopp vid en kraftledning där man kunde se ända fram till nästa vindkraftspark som ligger i Botsmark galet långt bort men högt upp så lätt att se.
Väl på plats så kom kaffetermosen och lite fika fram medans snacket om vart all ström som produceras tar vägen, inte allt i vi svenskars ficka ska vi veta. Många som ska ha en slant ur det där minsann.
Men lite kall fakta så visst produceras en del el där varje år av dom 26 st snurrorna som står där.
Mer än 400GWh som ska räcka till 100000 hushåll om man räknar på det sättet.
Och nog kan man imponeras av storleken på snurrorna då man står där nedanför och tittar upp 200 m upp till spetsen då vingen är längst upp.
Kyrktornet i Burträsk är bara en fjärdedel så stort !!
På vägen hem så åkte vi över ännu mera övergivna boställen och pratade runt dessa,, en riktigt intressant kväll på moppe igen, men nog va det lite kyligt då man kom hem så där runt 22 tiden på kvällen !!
Kall utanpå men varm på insidan av alla intryck !!

Lämna en kommentar