Ja men ännu en minnesvärd kväll på moppe denna tisdag då vi styrde mopederna mot Bergviken i solen och ett Besök hos Pether N.
Efter en visning av hans fina sommarvistelse så hade vi ju ett mål med resan att vandra i Henning Sjöströms fotspår.
Pether hade ju en massa att berätta under vår vandring längs vägen ned mot Burträsket som en gång i tiden var huvudgata från kyrkan i Burträsk mot byarna norrut.
Vinterväg över isen och med båt på sommaren va det som gällde på den tiden då även Karolinerna drog fram genom trakten. Mäktig känsla !!
Korvgrillning nere vid Burträsket och en del historier om skrock kan man väl i dag säga men som var verklighet för bara en generation sedan om ”Bärarn” och dom som hade sådana. En dam vid namn Kristina hade enligt utsago en dylik som satte sina spår i bygden på olika sätt och som vem vet kanske finns kvar till en del ännu !!
Många berättelser om Hennings barndom och uppväxt bjöds vi på då vi passerade det som en gång var hans barndoms hem. Att han var en fena på spjutkastning var ju nåt nytt tex.
Faktiskt hade ingen i gänget som vandrade runt varit till Henning Sjöströms hem, en ikon i advokatsammanhang och dom flesta visste nog att han kom från Bergviken men inte vilket hus !!
Och om man nu kommer från kyrkan längs vägen norrut så har ju huset ett drömläge med vida ängar och Burträskets glittrande vattenspegel mot horizonten.
Som ett avslut på vår vandring så fick vi lite byahistoria om utvandrande snickare och så förstås ett besök vid huset där ”bärarn” sägs ha huserat innan en del ben fick lämna huset och det blev enligt utsago lugnt i huset,,, Lång historia runt det där !! ????
Tack Till Pether och Maud för en fint anordnad kväll och med ett avslutningsfika i kolossalformat på altanen innan det var dags för hemresa i solen runt Burträsket.

Lämna en kommentar